VVBW
Laat je stem horen!

Als voorzitter van de Nederlandse Vakbond van Beroeps Wielrenners (VVBW) maakt Bobbie Traksel zich sterk voor verbetering van de arbeidsomstandigheden van wielerprofs. “Het leven als beroepsrenner is namelijk minder zorgeloos dan men denkt”, legt Traksel uit. “Voor de profrenners is het lastig om een vuist te maken tegen het moeten rijden onder extreme omstandigheden, over onveilige parkoersen of het niet uitbetaald krijgen van prijzengeld. Vaak zitten ze klem tussen de belangen van hun werkgevers, de ploegen en die van wedstrijdorganisatoren of beleidsbepalers. Daar kunnen ze dus bij geholpen worden.”

Noodzaak

“De noodzaak van een vakbond voor beroepswielrenners is dus hoog”, stelt Traksel. “Dat heb ik in mijn eigen carrière als beroepsrenner, meerdere keren ervaren. Veel renners staan daar niet direct bij stil, maar als je je wilt focussen op je prestaties, dan is het prettig als iemand anders bij een conflict voor je klaarstaat.” Daarnaast is de VVBW de vaste gesprekspartner richting de internationale wielervakbond CPA, de Nederlandse wielrenunie KNWU en de internationale wielerunie UCI, waar Traksel voorzitter van de atletencommissie is.

Na-carrièrefonds

Na het, soms gedwongen, einde van hun wielercarrière vallen profwielrenners vaak in een gat. “Plotseling zitten ze zonder werk en zonder inkomen en de meeste renners hebben te weinig verdiend om een buffer op te bouwen. Het is een misverstand dat alle renners bakken met geld verdienen”, legt Traksel uit. “Dat zijn er slechts enkelen. De meeste renners zijn vroegtijdig met hun opleiding gestopt om zich volledig op hun fietscarrière te richten.” De VVBW heeft voor deze renners het ‘na-carrièrefonds’ bedacht. Hiermee worden de renners na hun carrière geholpen. Door drie fondsen te openen helpt de VVBW zwaar geblesseerde, werkloze of gestopte wielrenners met financiële steun en bijvoorbeeld met het vinden van een baan.

Wil je als profwielrenner meer informatie over de VVBW of je hierbij aansluiten? Bobbie Traksel vertelt je er graag meer over.

Neem contact met mij op →